FAQ

faq

Heb ik een chromebook nodig om les te kunnen volgen?

In stamina zetten we in op digitaal leren. Je hebt hiervoor je eigen laptop of Chromebook nodig. We raden een tablet af. 

Deze kan je rechtstreeks aankopen via de webshop van onze leverancier (Signpost) of je kan een huur-/koopcontract aangaan met de school. Hierbij wordt het toestel gespreid afbetaald over 2 schooljaren. Een uitgebreide verzekering is bij beide opties inbegrepen. Voor meer info over ons laptopproject kan je terecht bij Isabelle.

Heb je al een laptop of Chromebook? Je mag deze uiteraard gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een ander toestel aan te kopen. Als je een eigen toestel meebrengt, ben je zelf verantwoordelijk voor de verzekering.

Wat met cursussen en boeken?

We vertrekken steeds vanuit de leerdoelen van het GO! en denken op voorhand na hoe we die leerdoelen op verschillende niveaus kunnen uitdiepen. We werken ook met zelf ontwikkeld cursusmateriaal. Dit kan zowel digitaal als op papier zijn.

Bestaat er al een (digitale) methode die aan al onze eisen voldoet? Daar maken we graag gebruik van!

Zelf hoef je geen boeken aan te kopen. Alles wat je nodig hebt wordt door ons voorzien en aangerekend op de schoolfactuur.

Wordt er nog veel op papier gewerkt en geschreven?

In stamina moedigen we digitaal werken aan. Alle leerstof en cursusmateriaal worden dan ook online aangeboden. Toch bouwen we ook een leerlijn uit om notities te leren nemen op papier. 
In sommige vakken is werken op papier een meerwaarde, zoals bij het toepassen van wiskundige formules of het schrijven (mét alle juiste accenten) in het Frans.

Is er veel dagelijks (huis)werk?

We vinden het belangrijk dat je je buiten school kan engageren voor verschillende hobby’s. Daarom houden we de instructies bewust kort, zodat je het meeste werk in de les kan afwerken. Voor sommige vakken krijg je tijdens de ‘werktijd’ extra tijd om de leerstof zelfstandig te verwerken. Als er toetsen zijn ingepland, bereid je die uiteraard thuis voor! 
De hoeveelheid werk die je thuis hebt groeit mee doorheen je schoolcarrière en is groter in de derde graad dan in de eerste graad. 

Hoe bepaalt een leerling het niveau van een toets of opdracht?

Voor elke opdracht kan je kiezen tussen check, double check en triple check. Tijdens de lessen krijg je al oefeningen aangereikt die jou hierop voorbereiden. Op die manier kan je de moeilijkheidsgraad van de opdracht inschatten. Bovendien worden de criteria voor die niveaus op voorhand duidelijk gemaakt. Zo weet je ook perfect wat er van je verwacht wordt.  

Niet zeker wat check, double check of triple check is? Bekijk gerust dit filmpje

Wat met examens?

Een examen is één van de vele mogelijke evaluatievormen. Soms is het zinvoller om het leerdoel te testen door middel van een presentatie, een paper, een quiz... soms is dat een (grotere) toets.

In de eerste graad kiezen we er nog voor om geen examens af te nemen. We begeleiden jou stap voor stap om grotere brokken leerstof te kunnen verwerken. 

Vanaf de tweede graad organiseren we driemaal per jaar examens. In de derde graad organiseren we tweemaal per jaar examens. Op deze manier leer je steeds grotere stukken leerstof verwerken. 

Een examen is een uitstekende tool om de samenhang tussen verschillende leerstofonderdelen te bevragen. Voor andere leerdoelen blijft permanente evaluatie de meest geschikte manier van evalueren.

Hoe kan ik mijn resultaten opvolgen?

Per taak, opdracht, toets, examen krijg je feedback via Classid, ons online evaluatieplatform. Ook je ouders kunnen dit volgen.

Per leerdoel kan je opvolgen of je een leerdoel behaalde en op welk niveau. Bovendien ontvang je 4 keer per jaar een rapport dat je een duidelijk overzicht biedt van jouw leren. Dit rapport bespreek je samen met je coach en je ouders.

Hoe word ik voorbereid op hoger onderwijs?

We volgen de leerplannen van het GO!. Voor ieder vak kun je op verschillende niveaus werken, afhankelijk van je eigen sterktes of interesses.

Al vanaf de eerste graad worden jou de tools aangereikt om stap voor stap zelfstandig te leren werken en leerstof aan te pakken. Je leert plannen, organiseren, samenvatten, structureren, studeren, kwaliteitsvol onderzoek voeren en presenteren... zowel in groep als individueel. 

De pakketten leerstof die je moet studeren worden telkens groter doorheen de jaren. 

Bekijk zeker ook de blogpost over ‘studiekeuze op stamina’. 

Wat kost een schooljaar?

De schoolkosten per graad kun je nalezen in ons schoolreglement. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een eigen laptop of Chromebook. Deze kun je zelf aankopen of via het laptopproject van de school.

Gaan we op meerdaagse uitstap of op buitenlandse reis?

In stamina moedigen we leren in een levensechte context aan. Daar koppelen we graag één meerdaagse uitstap per jaar aan. Tijdens zo’n uitstap werken we bewust aan heel wat leerdoelen. 

In de eerste graad ga je in het begin van het schooljaar een week op kamp in een bosrijke omgeving.
In de tweede graad plannen we een uitwisseling met onze partnerschool in Keulen, waar we volop Engels kunnen oefenen in een levensechte context. In het vierde jaar organiseren we een meerdaagse cultuurreis naar Parijs.
In de derde graad organiseren we een uitwisseling met een school in Helsinki in het vijfde jaar en een reis naar Berlijn in het zesde jaar.

Zitten de leerlingen altijd in een grote groep?

In de eerste graad starten de lessen vaak gezamenlijk in de leerhuizen. Door de aanwezigheid van de stille werkruimtes kan je ook werken in verschillende groepen.
In de tweede en derde graad volg je de algemene lessen zoals Engels en Frans nog in het leerhuis, terwijl je je richtingspecifieke vakken vaak in kleinere groepen en lokalen volgt.

Hoe ziet een leerhuis er uit?

We leren samen in een leerhuis. Dit is een grote ruimte waar maximaal 45 leerlingen les kunnen volgen. Daar krijg je uitleg van de leerkrachten en ga je zelfstandig aan de slag. 

Bovendien is aan elk leerhuis een stille werkruimte verbonden. Op die manier kunnen we flexibele groepen maken en op verschillende tempo’s werken.

 

Kunnen we kiezen in welk leerhuis we ingedeeld worden, bij vriendjes bijvoorbeeld?

Elk leerjaar bestaat uit verschillende leerteams. Deze leerteams hebben steeds les in hun eigen leerhuis. Tijdens het intakegesprek kun je doorgeven met wie je graag in de klas wil zitten. Wij doen ons best om hier rekening mee te houden. Wij kunnen echter geen garanties geven.

Is er studie op school?

Op maandag, dinsdag en donderdag is er na school vrije werktijd. De vrije werktijd start meteen na school en duurt 50 minuten. Je kunt hier onder begeleiding van vakleerkrachten opdrachten afwerken en/of toetsen voorbereiden. 

Wat doet een coach?

Elke leerling krijgt een coach. Je coach is het eerste aanspreekpunt. Je coach helpt je enerzijds bij het realiseren van je doelen door je op te volgen. Anderzijds kan je ook aan je coach kwijt hoe het met je gaat, hoe je je voelt, of je bezorgdheden hebt. Eens per twee weken zit je samen met je coach om je leren en welbevinden te bespreken. Ga gerust eerder naar je coach toe als je met iets zit.

Hoe wordt de coach gekozen?

Start je in het eerste jaar dan plannen we een intakegesprek in met jou en je ouders. We polsen naar jouw noden en matchen je zo met een goede coach. Ook in de hogere jaren nemen we waar mogelijk de zaken die we over jou weten mee bij het kiezen van een coach. 

Welke ondersteuning bieden jullie bij leerstoornissen? (dyslexie, dyscalculie, ASS, ...)

Jouw coach volgt samen met het zorgteam op welke ondersteuning jou het meest vooruit helpt. Bijvoorbeeld: met het attest dyslexie kan voorleessoftware geïnstalleerd worden op jouw Chromebook. We bekijken bijvoorbeeld ook of het voor jou een goede optie is om een toets mondeling te overlopen. 

Hoe zit het met brede basiszorg?

Jouw noden worden bijgehouden in je persoonlijke dossier. Er heerst hier een open communicatie tussen leerling en leerkracht. Zo kan je steeds je leerkrachten aanspreken en aangeven wat goed en minder goed loopt en hoe hij/zij jou zou kunnen ondersteunen.

Welk materiaal moet er aangekocht worden?

Per graad kun je een gedetailleerde materiaallijst raadplegen.

Kan er gegeten worden op school?

We voorzien elke dag een evenwichtig samengesteld driegangenmenu (soep, warm hoofdgerecht, dessert). De menu’s worden met veel aandacht samengesteld en de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten zijn in overeenstemming met de richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Je kan ook enkel soep bestellen om bij je eigen lunchpakket op te eten. Daarnaast bieden we ook een mooi assortiment belegde broodjes, salades en koude pastasalades aan. 

Hoe geraak ik tot bij jullie op school?

Onze campus ligt aan de rand van het stadscentrum van Brugge, nabij de Gentpoort en de Katelijnepoort. Leerlingen worden gestimuleerd om op een duurzame manier naar school te komen: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Hier lees je meer over onze bereikbaarheid.