tweede graad
DOORSTROOMRICHTINGEN
Doorstroomrichtingen (theoretische opleidingen bereiden je optimaal voor op verder studeren en het behalen van een bachelor- of masterdiploma.
In de brede basisvorming krijg je een brede algemene vorming. Hier heb je les met leerlingen uit verschillende studierichtingen. De vakken uit je studierichting bereiden je voor op wetenschapsdomeinen waarnaar je kan doorstromen in het hoger onderwijs.
Klik op een doorstroomrichting om te weten waarom die een goede keuze voor jou kan zijn:
- Latijn (domein taal en cultuur)
- moderne talen (domein taal en cultuur)
- humane wetenschappen (domein maatschappij en welzijn)
- economische wetenschappen (domein economie en organisatie)
- natuurwetenschappen (domein stem)
RICHTINGEN DUBBELE FINALITEIT
Richtingen uit de dubbele finaliteit (theoretische en praktische opleidingen) bereiden je voor op zowel het hoger onderwijs (graduaat of bachelor) als op de arbeidsmarkt.
In de basisvorming krijg je een brede algemene vorming. Hier heb je les met leerlingen uit verschillende studierichtingen. De lessen die gekoppeld zijn aan je specifieke studierichting worden gegeven in je uren 'major'.
Klik op een richting dubbele finaliteit om te weten waarom die een goede keuze voor jou kan zijn:
- taal en communicatie (domein taal en cultuur)
- maatschappij en welzijn (domein maatschappij en welzijn)
- bedrijf en organisatie (domein economie en organisatie)
- biotechnieken (domein stem)
MAJOR OP MAAT
Een major op maat kan enkel binnen de doorstroomfinaliteit.
We willen zowel leerlingen die al zeer goed weten welke richting ze uit willen als de leerlingen die nog willen proeven van verschillende domeinen bedienen in stamina. Zo stel je zelf je pakket samen. Je kan kiezen voor een 'klassieke combinatie' van majors of een major op maat kiezen. We geven wat meer uitleg in de tabellen.
De major-keuze heeft enkel een invloed op die twee lesblokken in de tabel van het derde jaar en op de drie lesblokken per week in het vierde jaar. Dit noemen we het specifiek gedeelte.
Alle andere lessen zijn samen de ‘basisvorming’, hierbinnen word je steeds op verschillende niveaus uitgedaagd. Dit staat los van je major-keuze.
Kies je voor een major op maat dan is een van de twee minors die je kan kiezen, verplicht een minor rond burgerschapsproject. Zo behaal je alle doelen die horen bij de richting "Freinetpedagogie" uit de doorstroomfinaliteit. Dit is de officiële naam voor de major op maat.
3 voorbeelden van een mogelijke major keuze:
- Je kiest de richting natuurwetenschappen
- je krijgt dus in 1ste lesblok extra biologie en chemie (naast de biologie en chemie die je sowieso krijgt in de basisvorming)
- in het 2de lesblok extra fysica en wiskunde (naast de fysica en wiskunde die je sowieso krijgt in de basisvorming)
- Je kiest een major op maat
- in het eerste lesblok kies je voor extra biologie en chemie (naast de biologie en chemie die je sowieso krijgt in de basisvorming). Deze lessen heb je samen met leerlingen die de richting natuurwetenschappen volgen of dit blok ook kozen in een major op maat.
- in het tweede lesblok kies je voor Duits. Deze lessen heb je samen met leerlingen die de richting moderne talen volgen of dit blok ook kozen in een major op maat.
- Je kiest een major op maat
- in het eerste lesblok kies je voor Latijn. Deze lessen heb je samen met leerlingen die die richting Latijn volgen of dit blok ook kozen in een major op maat.
- in het tweede lesblok kies je voor gedragswetenschappen en sociale wetenschappen. Deze lessen heb je samen met leerlingen die de richting humane wetenschappen volgen of dit blok ook kozen in een een major op maat.