From grand ideas to the grand opening

Bijna niet te geloven, maar de eerste periode zit erop!

Januari 2017 stapte ik, samen met Dean, Nico en Nele bij Caroline op de staminatrein. Op onze eerste vergadering werden we ondergedompeld in het mooie werk van het kernteam. De visie van stamina maakten we ons eigen. We zetten alles op alles om de nieuwe school goed te kunnen vertegenwoordigen op de scholenbeurs. Dat werd een succes!

Daarna kwam de volgende uitdaging: de infoavonden. We kozen voor een concept waarbij toekomstige leerlingen zelf konden ondervinden hoe stamina werkt. Zo kon je een startgroep meevolgen, een voorproefje krijgen van instructie- en werktijd, enzovoort. Heel veel zaken waar we toen nog aan het vormgeven, maar een terugblik bevestigt dat we altijd trouw aan onze principes zijn gebleven. Ondertussen waren ouders al aan het kamperen om te kunnen inschrijven bij ons. Het vertrouwen dat men aan ons geeft is enorm en dat is ook wat ons motiveert om van stamina een succes te maken en er iedere dag 200 % voor te gaan.

Na de infoavonden moesten we ervoor zorgen dat we op 1 september konden starten.  Naast de werken aan het schoolgebouw,  zorgden we er ook voor dat ons digitaal leerplatform startklaar was en ons eerste project uitgewerkt. Op de fameuze eerste schooldag waren ze daar, 40 gezichten, sommigen dolenthousiast, anderen eerder afwachtend. Toen drong pas echt het tot mij door: ok, we zijn een echte school nu! De voldoening bij het team was gigantisch toen om 16u10 lachende gezichten naar huis gingen. 

De trein was vertrokken, en hij snelde op het goede spoor richting de eerste ouderavond, waar we onze ouders informeerden over onze werking. Opnieuw ontvingen we geweldige reacties. Deze gaven ons energie om ook van het kamp een onvergetelijke ervaring te maken. Daar werden die 40 gezichten echt een groep. We zagen leerlingen openbloeien, nieuwe vriendschappen smeden, zich volledig smijten in de vele activiteiten die we hadden voorzien,… onze staminezen zijn leergierige sportievelingen die vol goesting in het leven staan. Wat een voorrecht om hen mee te mogen vormen!

Volledig getransformeerd in de positieve zin kwamen we terug naar Brugge om daar het eerste project, de Staminatie, af te ronden. De resultaten hiervan werden getoond op de grote opening. De inhoudelijke voorbereiding van dit moment gebeurde grotendeels door de leerlingen zelf. Ze verdeelden zich in groepjes. Enkelen waren verantwoordelijk voor de speech, anderen stelden hun project voor, anderen legden graag uit hoe instructie verloopt, … iedereen had zijn taak en nam die taak erg serieus. En toen…toen was 12 oktober daar! De officiële opening van stamina. Het moment waar we sinds januari 2017 hebben naartoe gewerkt. De vier leerkrachten die toen werden samengebracht, werkten van in het prille begin samen als een team van mijlpaal naar mijlpaal. Dit team was op 12 oktober getuige van 40 kinderen die zomaar eventjes 300 mensen te woord stonden en overtuigden van de slogan: ‘onze school sterkt’!

De visie, uitgewerkt door het kernteam, verder vormgegeven door ons en beleefd door de leerlingen, die visie werkt en dat hebben zij bewezen.

Team stamina en de staminezen hebben de batterijen weer helemaal opgeladen  en staan te popelen om te starten aan de tweede periode.

Cleo